Близо половината от световното население продължава да живее с по-малко

...
 Близо половината от световното население продължава да живее с по-малко
Коментари Харесай

СБ: Половината от населението в света живее с по-малко от 5,5 долара на ден

 Близо половината от международното население продължава да живее с по-малко от 5,5 $ дневно, без значение от намаляването на бедността като цяло, съгласно отчет на Световната банка, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.
" Световният стопански прогрес разреши да бъде понижен броят на хората, живеещи в изключителна беднотия, само че близо половината от жителите на планетата или 3,4 милиарда души не престават да се сблъскват с огромни компликации за угаждане на питателните си потребности ", акцентира банката в официално съобщение.

Определението за последна беднотия се отнася за хора, живеещи с по-малко от 1,90 $ дневно.

Като цяло бедността е намаляла до 46 % през 2015 година по отношение на 67 на 100 през 1990 година, прецизира Световната банка. Крайната беднотия е намаляла до 10 на 100 през 2015 година по отношение на 30 % през 1990 година.
 
Благодарение на икономическия напредък обаче в този момент по-голям дял небогати по света живеят в по-богати страни, акцентират създателите на отчета. По тази причина е безусловно неотложно да се изготвят спомагателни прагове и да има по-фино усещане за бедността, с цел да може битката против нея да бъде по-ефикасна.

Най-добро систематизиране на просперитета се следи в региона на Източна Азия и Тихоокеанския район, където приходите на 40 % от най-бедното население са нарастнали приблизително с 4,7 на 100 сред 2010 и 2015 година.

И противоположното - в Африка южно от Сахара в една трета от страните се следи спад на приходите на 40 на 100 от най-бедните. В този район 84,5 на 100 от популацията продължава да живее с по-малко от 5,50 $ дневно.

В Близкия изток и Северна Африка броят на хората с по-малко от 1,90 $ дневно се е нараснал, само че равнищата на последна беднотия са останали ниски, съгласно Световната банка. В този район обаче през 2015 година е имало повече хора, живеещи с по-малко от 5,50 $ дневно, в сравнение с през 1990 година.

Световната банка прецизира, че в Съединените щати през 2015 година 3,7 милиона души са били в последна беднотия, което е 1,2 % от популацията.

В България по данни за 2014 година бедните са били 100 000 души или 1,2 % от популацията, съгласно отчета на Световната банка, поместен в уеб страницата на организацията
По публикацията работи: Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР